Reguli Fotbalul American – Teren, echipe, timpi si puncte

Fotbalul american, aparut pentru prima oara in Statele Unite si Canada si cunoscut in intreaga lumea sub denumirea de fotbal este un joc de echipa strategic.

Scopul jocului este acumularea cat mai multor puncte prin avansarea mingii in terenul echipei adverse.

Fiind un sport de contact, deseori se solicita forta bruta, dar aceasta este mereu utilizata in combinatie cu agilitatea, priceperea si inteligenta, sportul fiind caracterizat printr-o complexitate ridicata mai ales la nivel profesionist.

Dar aceasta complexitate se datoareaza mai mult strategiilor utilizate si a adversarilor intalniti decat regulilor sportului care sunt accesibile indiferent daca ati urmarit sau practicat sportul sau sunteti novice.

Fotbal american in bucuresti

Un meci de fotbal este format din 4 sferturi, intre doua echipe, A si B. In fiecare sfert ambele echipe au posibilitatea sa inscrie.

Pe teren se vor afla 2 echipe de cate 11 jucatori fiecare. Echipa ce are posesia mingii se numeste ofensiva (Offense) si scopul lor este sa avanseze mingea de-a lungul terenului prin diverse metode (fie prin pasa – pass, fie fugind cu ea – run) si sa ajunga sa treaca de linia de scor (goal line) si in zona de scor (end zone) a echipei adverse.

Echipa ce impiedica ofensiva sa marcheze se numeste echipa de defensiva (defense).Pe langa faptul ca defensiva impiedica avansarea ofensivei, aceasta poate de asemenea sa intercepteze mingea.

In afara unei interceptii, posesia mingii se schimba in momentul in care, dupa 4 incercari ( downs) ofensiva nu reuseste sa avanseze mingea mai mult de 10 yarzi. Daca ofensiva reuseste sa avanseze mingea mai mult de 10 yarzi in aceste 4 incercari, va mai primi un set de 4 incercari.

fotbal american romania

TERENUL DE JOC

Specificatiile pentru teren sunt: lungime – 100 yarzi, latime – 53 yarzi.

In lungimea terenului se adauga la fiecare capat 10 yarzi reprezentand ENDZONE-urile celor 2 echipe. Aceasta este zona cea mai importanta pentru jucatori de pe intregul teren.

TIMP

Un meci de fotbal american este divizat in patru sferturi, fiecare cu o durata de 12 minute. Pauza de la sfarsitul sferturilor 1 si 3 este de 2 minute, in timp ce pauza de la jumatatea meciului este de 12 minute.

Dupa fiecare sfert al meciului echipele schimba terenurile, posesia mingii schimbandu-se doar la sfarsitul celui de-al doilea sfert, a doua repriza incepand cu o lovitura similara cu cea din primul sfert.

Timpul alocat intre incercari este de 40 de secunde, daca acest timp este depasit, ofensiva este penalizata.

Ceasul este oprit de fiecare data cand are loc o pasa incompleta, cand o penalizare este decisa si atunci cand un jucator iese cu mingea in afara terenului. Ceasul este pornit doar in momentul in care arbitrul aseaza mingea din locul in care urmatoarea incercare va incepe.

Daca meciul se termina la egalitate, arbitrul anunta prelungirea acestuia cu inca un sfert, in care ambele echipe cele 4 incercari de a marca. Posesia mingii se stabileste cu ajutorul unei monede. Daca nici dupa cele 4 incercari ale fiecarei echipe nu se marcheaza, meciul se va prelungi pana cand una din echipe reuseste sa marcheze.

Fiecare echipa este alcatuita din: OFENSIVA, DEFENSIVA si ECHIPELE SPECIALE. Echipele speciale vor fi prezente pe teren doar in situatiile in care mingea este degajata.

Aceste situatii sunt:

  • PUNT – mingea este sutata cat mai departe in terenul advers
  • FIELD GOAL – mingea este sutata intre buturile adverse pentru a castiga 3 puncte
  • KICK OFF – lovitura de incepere.

footbal american bucuresti

LOVITURA DE ÎNCEPERE

Un meci de fotbal american incepe cu KICKOFF. Mingea este asezata pe linia de 30 de yarzi a defensivei si kicker-ul va suta mingea catre ofensiva. Un jucator din ofensiva, numic kick return, va prinde mingea si va avansa cu ea. Locul in care acesta este oprit de defensiva este locul in care ofensiva isi va incepe atacul. Daca kick return-ul prinde mingea in propriul endzone, el poate fugi cu mingea sau sa ingenuncheze in endzone. In cazul in care acesta ingenuncheaza in propriul endzone, aceasta actiune se va numi TOUCHBACK. Jocul va fi oprit, iar echipa isi va incepe atacul de pe propria linie de 20 de yarzi.

PRIMUL DOWN (FIRST DOWN)

Fotbalul american este descris ca fiind un joc al yarzilor. Scopul este ca ofensiva sa castige cat mai multi yarzi si sa se apropie cat mai mult de endzone-ul defensivei. Pentru fiecare 10 yarzi parcuri in 4 incercari, ofensiva primeste automat inca un set de 4 incercari, inceput cu un FIRST DOWN. Daca ofensiva nu reuseste sa parcurga cei 10 yarzi in cele 4 incercari, aceasta va pierde posesia mingii. Scopul defensivei este de a impiedica ofensiva sa marcheze, dar si de a o impiedica sa avanseze cei 10 yarzi si sa primeasca un nou set de incercari. De cele mai multe ori, daca ofensiva ajunge la a 4-a incercare, ea opteaza pentru un punt, pentru a se asigura ca echipa adversa porneste de la un punct mai indepartat atacul.

fotball american echipament

 

MIȘCAREA MINGII

Fiecare incercare incepe cu un SNAP ( jucătorul denumit centru va pasa mingea printre picioare către QUARTER BACK – QB). Inainte de snap, mingea este așezată pe LINE OF SCRIMMAGE (pozitia de unde va începe incercarea). După ce QB a primit mingea de la centru , el poate pasa, i-o poate da altui jucător, ori poate fugi cu ea.

FUGA (RUN-UL)

Ofensiva poate avansa cu mingea în două moduri. Primul mod este acela de a fugi cu mingea. Acest lucru are loci când QB dă mingea unui RUNNING BACK – RB, iar acesta din urmă încercând să câștige cât mai mulți yarzi , trece de jucătorii aflați în apărare. QB are de asemenea dreptul să fugă cu mingea.

PASA

A doua modalitate de a avansa cu mingea este aceea de a o pasa. De obicei QB este cel ce pasează mingea, dar și un alt jucător poate pasa mingea pentru a deruta apărarea. Mai mult decat atat, orice jucător al ofensivei are dreptul să paseze, atât timp cât mingea este pasata din spatele liniei de scrimmage. O pasă este considerata completă dacă mingea este prinsă de un jucător al ofensivei, de obicei un WIDE RECEiVER -WR, sau un TIGHT END -TE. Dacă mingea lovește pământul înainte ca aceasta să fie prinsă de un jucător, pasa va fi considerata incompletă ( INCOMPLETE PASS )

PLACAJUL

Defensiva împiedica ofensiva să avanseze cu mingea, doborându-l pe jucătorul ce are mingea. Un jucător este considerat a fi placat în momentul în care ambii genunchi ating pământul. În acel moment respectiva incercare a ofensivei s-a încheiat. De asemenea, incercarea se încheie si atunci cand jucătorul ce detine mingea este scos în afara terenului.

 

fotbal american in bucuresti - bucharest titans

 

MARCAREA PUNCTELOR

Scopul unui meci de fotbal american este de a marca puncte.

Sunt patru modalități prin care o echipă poate obține puncte :

  • TOUCHDOWN – valorează 6 puncte, și oferă sansa echipei marcatoare să obțină un punct suplimentar (EXTRA POINT). Pentru a marca un touchdown, mingea trebuie sa ajungă în endzone
  • PUNCTUL SUPLIMENTAR sau conversia de două puncte se realizeaza după ce o echipă a marcat un touchdown, mingea se aseaza pe linia de 2 yarzi a adversarului, ofensiva având două posibilități: să trimita mingea printre buturile porții adverse sau fugind ori prinzând mingea în endzone
  • FIELD GOAL – Dacă ofensiva nu reuseste sa marcheze un touchdown, poate opta pentru un field goal. Acesta valorează 3 puncte. Pentru ca field goal-ul să fie validat, kicker-ul trebuie să o introducă printre buturile porții adverse, și pe deasupra barei orizontale.
  • SAFETY – Este o raritate și are loc atunci când jucătorul ofensiv ce are mingea este pus la pământ în propriul endzone. Valorează 2 puncte.

TURNOVERS

Schimbarea posesie fara a se fi terminat cele 4 downuri. În timp ce ofensiva încearcă să avanseze în endzone-ul advers, aceasta poate pierde, accidental, posesia defensivei. Acest lucru se poate întâmpla în două moduri:

  • FUMBLE are loc cand jucătorul ce fuge cu mingea ori cel ce trebuia să o paseze pierd controlul asupra ei. Mingea poate fi preluata de catre orice jucator de pe teren daca acesta se arunca asupra ei sau fuge cu ea. Echipa a carui jucator a preluat mingea în urma fumble-ului va beneficia de posesie.
  • INTERCEPȚIA   O defensiva câștiga posesia mingii prinzând pase destinate jucătorilor din ofensiva.