Mingea de fotbal American – istorie, detalii, process de fabricatie

 

   Evolutia mingii de fotbal american are mai degraba legatura cu istoria decat cu evolutia propriu-zisa a design-ului. Pana cand Charles Goodyear a gasit metoda cea mai potrivita pentru a folosi, confectiona si utiliza cauciucul, mingile de fotbal american erau realizate din vezica umflata de la porci. Erau relativ rotunde si durabile, legate cu sireturi, dar fara capacitatea de a te impresiona din punct de vedere estetic.

m1

Tarziu, spre 1800, porcii au fost eliminati din acest proces :)  Iar cauciucul a castigat tot mai multi adepti. Versiunile noi ale mingilor folosite in acest sport aveau forme noi, iar cu timpul imbunatatirea materialelor din care s-a putut produce un astfel de obiect a transformat si mai mult mingea de fotbal american intr-o sfera turtita. Iar aderenta a devenit probabil cel mai important obiectiv al producatorilor, pentru ca pana la urma a fost in definitiv, unul dintre detaliile care au contribuit la cresterea nivelului de spectacol din acest sport atat de popular la nivel mondial.

Din 1941, cei de la Horween Leather Company sunt producatorii exclusivi ai pielii din care sunt confectionate mingile din NFL.

Se spune ca cea mai veche minge cu care inca se mai joaca partide de fotbal american amicale cu scop caritabil este o minge gasita pe acoperisul unei case din Scotia, undeva in 1980. Mingea era confectionata insa cu mult mai devreme, din piele de caprioara si cantarea doar 125 de grame. Ea este expusa de cele mai multe ori la Smith Art Gallery din Stirling si utilizata la diverse acte caritabile.

ms2

In zilele noastre, dimensiunea si forma mingii de fotbal american au fost standardizate. Mingile folosite in NFL si NCAA sunt confectionate din cauciuc si piele, cu sireturi caracteristice pentru ca gripul (aderenta) sa fie cat mai bun. Dimensiunea ei atinge de regula 30 de centimentri (1 foot), in timp ce greutatea merge spre 400 de grame.

Majoritatea procedeelor importante din fotbalul american se lovesc de implicarea mingii. Lovitura simpla cu piciorul (kick off-ul spre exemplu), aruncarea si prinderea unei pase (pass) sau primirea mingii pentru a alerga si a se incerca un TD (hand-off) sunt toate actiuni importante din acest joc, in care se foloseste mingea.

Daca te surprind acele linii pe care le poti vedea pe aceasta minge oficial, ei bine trebuie sa stii ca ele au aparut ca urmare a partidelor care sunt jucate din ce in ce mai des pe timp de noapte la colegiile ameircane.  Scopul lor evident ca se leaga de ideea de vizibilitate, mai ales ca nu toate stadioanele au nocturne performante.

m3

 

Inainte ca fiecare jucator din NFL sa primeasca o pasa de la un quarterback, echipa sa primeste mai intai mingile oficiale, de aici.

Vezi mai jos un clip care te va edifica asupra procesului de confectionare al mingii de fotbal american.

No Replies to "Mingea de fotbal American – istorie, detalii, process de fabricatie"


    Got something to say?

    Some html is OK