Legendarul antrenor de la New England Patriots aduna 43 de ani de cariera, una pe care a inceput-o la varsta de numai 23 de ani alaturi de Baltimore Colts

William Stephen Belichick a implinit in urma cu o luna, 66 de ani. Legendarul antrenor de la New England Patriots aduna 43 de ani de cariera, una pe care a inceput-o la varsta de numai 23 de ani alaturi de Baltimore Colts.

Cunoscut in lumea fotbalului merican sub numele mult mai popular de Bill Belichick, actualul antrenor de la Patriots s-a nascut in Nashville, Tennesee, in 1952. Fiul unui fost antrenor de fotbal american la nivel de colegiu (Steve Belichick), tanarul Bill a inceput sa antreneze in Baltimore, insa pana in 1980 ajungea deja la New York, unde primise un job super atractiv: coordonator defensiv pentru Giants.

S-a impus rapid drept una dintre cele mai iscusite minti din Liga de Fotbal Americana si dupa cateva experiente mai putin reusite la Browns sau Jets, ca antrenor principal sau asistent, din 2000 a preluat-o pe New England Patriots, pregatindu-se sa rescrie istoria acestei echipe. Dupa performantele din ultimii ani, Bill Belichick este de altfel considerat unul dintre cei mai mari antrenor din istoria NFL.

Fotbal American Bucuresti

Bill a inceput sa studieze de foarte mic felul in care tatal sau analiza un meci. Cand a crescut, isi facuse un obicei din a merge la sedintele de pregatire organizate de Steve, pe care le filma si le studia amanuntit. Cu toate ca era inca un copil, „Billy” reusea sa-si impresioneze parintele cu pasiunea pe care o punea in analiza meciurilor si prin explicatiile pe care i le oferea tatalui sau. La nici 13 ani, ii corecta parintelui sau sedintele de pregatire, explicandu-i cu frazele sale de copil lipsit de experienta, unde si de ce crede ca a gresit. Pana la 16 ani pregatea deja primele sale scheme de antrenament, personalizate si individualizate pentru fiecare jucator al tatalui sau. Stia ce vrea sa faca in viata si avea o tinta clara: NFL. Pentru asta, si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei sale studiind si citind. Atipic pentru un copil de 14-15 ani sa prefere o carte de fotbal american in dauna unei iesiri in parc sau a unei sesiuni de nazbatii alaturi de prietenii din cartier.

Si totusi, in 1975, la cateva zile dupa ce a absolvit Wesleyan, Bill Belichick a acceptat propunerea celor de la Baltimore Colts pentru a incepe cariera la care visase. Avea 23 de ani si urma sa castige 25 de dolari pe saptamana. Dar, ceea ce conta pentru el era ca va lucra alaturi de Ted Marchibroda: „De la Ted am invatat multe. Dar cel mai important lucru pe care mi l-am insusit a fost ca pregatirea intensa este cel mai bun indicator al performantei”.

Fotbal american bucuresti

Prima sa aventura ca antrenor principal s-a produs in 1991, cand a preluat-o pe Cleveland Browns. In ciuda sprijinului aratat de Art Modell, patronul echipei, Bill Belichick n-a reusit sa-si castige fanii si nici jucatorii. A fost un moment dificil pentru cel care avea sa devina unul dintre cel mai mari antrenori din istoria NFL-ului. In 1995, cand Modell a anuntat ca muta echipa la Baltimore, Bill Belichick a plecat. Si-a gasit rapid de lucru alaturi de mentorul sau, Bill Parcells, care pe-atunci era antrenor la New England Patriots. Au colaborat pentru sezonul 1996, an in care Patriots a ajuns in Super Bowl, pentru a pierde in fata celor de la Green Bay Packers.
Un an mai tarziu, Bill avea sa-l urmeze pe tizul sau la New York Jets, insa din 2000, Robert Kraft, proprietarul celor de la Patriots il contacta pentru a-l numi in functia de antrenor principal. N-avea cum sa anticipeze Kraft cat de inspirat a fost in acel moment.
Dupa un prim sezon dificil, antrenorul Bill Belichick, bazandu-se pe mana ireal de buna a tanarului quarterback Tom Brady (inlocuitorul accidentatului Drew Bledsoe) si-a condus echipa spre Super Bowl XXXVI, pe care l-a si castigat dupa un meci dificil, dar spectaculos cu St. Louis Rams.

Fotbal american romania

Belichick avea sa repete performanta din 2001, in sezoanele 2003, 2004, 2014 si 2016. Pentru ca in 2007, 2009, 2011 si 2017 sa duca echipa din nou in marele meci al anului, fara succes de aceasta data. In total, din cei 17 ani de cariera la Patriots ca antrenor principal, Bill Belichick si-a dus echipa in 9 Super Bowls, dintre care 5 au fost castigate! A fost desemnat antrenorul anului in trei randuri (2003, 2007 si 2010) si nu mai putin de 7 antrenori care au lucrat cu el la Patriots au ajuns acum sa antreneze in prima liga de fotbal american: Romeo Crennel, Al Groh, Josh McDaniels, Eric Mangini, Nick Saban, Jim Schwartz, Bill O’Brien si Matt Patricia. Aceasta este pe scurt povestea lui Bill Belichick, unul dintre oamenii de care se leaga istoria recenta a celui mai iubit sport din Statele Unite.

No Replies to "Legendarul antrenor de la New England Patriots aduna 43 de ani de cariera, una pe care a inceput-o la varsta de numai 23 de ani alaturi de Baltimore Colts"


    Got something to say?

    Some html is OK