Fotbal American vs Rugby: asemanari si deosebiri

  Exista fotbal american in Romania si asta reprezinta, fara doar si poate, o veste buna. O veste si mai buna este ca din ce in ce mai putini oameni pasionati de sport fac o confuzie intre rugby si fotbal american. Putem spune ca din fericire, in ultimii ani exista din ce in ce mai multe echipe de fotbal american in Romania, iar avengura pe care acest sport o capata printre romani, creste de la o zi la alta.

  Romanul poate face astazi cu usurinta diferenta intre o minge de fotbal american si o minge de rugby, urmareste ceea ce se intampla in NFL (National Football League), se intereseaza din ce in ce mai mult despre fenomenul numit „fotbal american Romania”, urmareste clasamentul din liga fotbal american Romania, ba chiar isi cauta cele mai bune jocuri cu fotbal american pentru Android sau iOS si asa mai departe. E aproape imposibil ca cei pasionati de acest sport sa mai faca vreo confuzie intre el si rugby, insa pentru cei care nu stapanesc atat de bine fenomenul, ne-am gandit sa va sarim in ajutor.

  Si asta pentru ca, pana la urma, comparatia dintre rugby si fotbal american este totusi destul de plauzibila, in contextul in care cele doua sporturi impart origini similare si concepte apropiate. Alaturi de fotbalul canadian, rugby-ul (sport mult mai popular in Europa) este cel mai apropiat sport de American Football. In ambele sporturi, conceptul limitat de downs/tackles sau de scoring/touchdowns/incercari au prioritate fata de goal-kicking. In general, jocurile de fotbal american dureaza mult mai mult decat un meci de rugby, care de regula are 80 de minute. Ritmul din rugby este mai intens pe hartie, insa in teren, fotbalul american lasa o puternica impresie care implica pasiune, intensitate, gandire intr-un timp scurt si o abordare exacta, dar diferita in acelasi timp. Rugby-ul este cel mai bine descris ca un amestec intre contactul din fotbalul american, alergarea din fotbalul european si tranzitia din baschet. Echipele au cate 15 jucatori, se infrunta pe un teren dreptunghiular cu scopul de a alerga cu o minge rivala, spre terenul de tinta a adversarului sau de a lovi cu precizie printre buturi.

   Da, stim, seamana in teorie, insa intre cele doua sporturi exista si o sumedenie de diferente, evidentiate de o mare varietate de parametri. Si diferenta este evidenta de la primul impact, inclusiv in ceea ce priveste echipamentul de joc, nivelul de organizare si strategia abordata de fiecare echipa.

   E suficient probabil sa vezi unul dintre numeroasele filme cu fotbal american pentru a te edifica in privinta asta, chiar daca n-ai vazut vreodata un meci si nu cunosti niciuna din cele mai importante reguli de fotbal american. Am facut pentru tine un scurt rezumat al celor mai importante diferente intre rugby si fotbal american, in ceea ce priveste parametri. Vom reveni si cu alte diferente care vizeza aceste doua sporturi populare, pe contintente diferite.

Fotbal American vs Rugby: asemanari si deosebiri in parametri si reguli

Fotbal american Rugby
Numar de jucatori 11 jucători pe echipă pe teren în orice moment Echipa este formată din 15 jucători
Timp Patru sferturi de cate 15 minute, cu o pauza de jumatate de ora dupa al doilea sfert. Meciul se opreste des. Doua reprize de cate 40 de minute fiecare, cu pauza de 10 minute. Meciul se opreste doar in cazul unor accidentari prelungite
Obiectiv Obiectivul jocului este ca echipele sa inscrie puncte prin transportarea mingii dincolo de terenul de tinta advers (Touch Down). De asemenea se poate puncta prin trimiterea mingii printre stalpi (Field Goal) Obiectivul jocului este ca echipele sa inscrie puncte prin transportarea mingii dincolo de terenul de tinta advers (Incercare) sau prin trimiterea mingii printre buturile portii
Ligi importante NFL (National Football League) USA Competitii interne din Europa pentru echipe de club din Franta, Italia, Anglia, Irlanda samd, competitii internationale, Turneul celor 4 natiuni, Turneul celor 6 natiuni, Turneul Pacific samd
Ce este? Un joc care implica agresiune fizica, in care jucatorii sunt bine organizati, au viteza, putere, explozivitate. Fotbalul american necesita echipament de protectie. Un joc intens din punct de vedere fizic, care da nastere la agresivitate si solicita anduranta jucatorilor. Rugby-ul solicita din partea jucatorilor viteza si agilitate, uneori chiar si forta.
Mingea O sferoid care are o lugime de 11-inch (28 centimetri) si circa 22-inch (56 centimetri) in circumferinta. Mingea de fotbal american cantareste 0,875 kg. Un sferoid a carui dimensiune internationala este denumita „size 5” (marimea 5) si care are o lungime de 27 de centimetri si o circumferinta de 60 de centimetri. Greutatea mingii este de aproximativ 0,453 kg.
Campioni Mondiali actuali Philadelphia Eagles (NFL) Noua Zeelanda (Rugby Union World Cup)
Schimbari permise Nelimitate Pana la 7 schimbari in timpul jocului, in functie de competitie si de regulile sale. Odata schimbatm, un jucatori nu mai poate intra din nou pe teren decat in conditii exceptionale legate de o accidentare grava
Marime jucatori
Cel mai usor jucator din NFL cantarea 67 de kg, in timp ce cel mai greu jucatori din NFL cantareste 162.3 kg.
Cel mai usor jucator de rugby din istorie a fost Gordon McGhie (58 de kilograme), in timp ce cel mai greu a fost Bill Cavubati (165.3 kg, dar a ajuns si la 201.7 kg)
Arbitru 3 pana la 6 arbitri plus supervizare 4 arbitri inclusv oficialul de la televiziune care declara incercarile ca fiind valide sau invalide prin intermediul camerelor, daca arbitrii nu au aceasta posibilitate
Echipament de protectie Echipamentul de protectie este necesar in fotbalul american: aici includem, casca de protectie, Shoulder/Chest, Pad, protectie pentru picioare, protectie pentru gura Nu exista echipament de protectie, dar jucatorilor li se permite sa poarte proteza pentru protectia dintilor si eventual mici bandaje de protectie pentru cap sau umeri
Competitii majore Play-Off NFL si Super Bowl Rugby World Cup
Teren (dimensiuni) Lungime: 120 de yarzi (aprox 110 metri) in total (100 de yarzi terenul efectiv de joc, cu doua zone de 10 yarzi). Latime: 160 feet (aproximativ 48.768 metri) Lungime: 100 de metri (120 de metri daca includem zona de tinta), 70 de metri latime, cu o suprafata de 20 de metri in zona de incercare)
Contacte in medie/meci in medie 4 per jucatori, dar cu o forta care a atins chiar si 2 tone, diverse contacte puternice, departe de zona in care se afla mingea cu downfield blocking, contacte mai dure decat un tackle in medie 16 tackling-uri per meci, cea mai mare forta 725 de kilograme (conform LA rugby Team Science)

No Replies to "Fotbal American vs Rugby: asemanari si deosebiri"


    Got something to say?

    Some html is OK