5 motive pentru care Fotbalul American este atat de popular

Liga Nationala de Fotbal American (National Football League) sau NFL a generat venituri de peste 15 miliarde de dolari in timpul sezonului trecut.

Primele 100 de colegii din Statele Unite dedicate fotbalului american au produs peste 6 miliarde de dolari singure, in perioada 2016-2017. Cifre cu adevarat incredibile, care demonstreaza, fara doar si poate, cat este de popular fotbalul american, la el acasa.

Si asta in contextul in care americanii se impart cu greu intre fotbal american, baseball, hochei si baschet. Un sondaj realizat pe un esantion urias la nivelul tarii demonstra in 2010 ca fotbalul american reprezinta prima optiune pentru iubitorii de sport american, in proportie de 32%. Baschetul aduna 26 de procente, iar baseball-ul doar 14% din voturi. Popularitatea fotbalului se datoreaza multor criterii importante, iar multe dintre ele atrag noi pasionati de la o saptamana la alta.

Iata 5 motive pentru care fotbalul american este atat de popular

Cinderella Story

Cel putin asa-i spun americanii. De fapt, se poate traduce foarte simplu prin „visele care devin realitate”. La fel cum i s-a intamplat Cenusaresei. Si da, probabil ca de multe ori, indeplinirea lor tine prea putin de context si imprejurari.

Toate sporturile se bazeaza probabil pe „cinderella stories”, dar fotbalul american te ajuta sa te identifici mult mai usor cu ele. Sa-l luam spre exemplu pe Kurt Warner. Omul era un necunoscut, care lucra intr-un obscur magazin local, inainte sa fie transferat de St Louis Rams.

Restul e istorie: Warner a condus una dintre cele mai bune ofensive din istoria NFL, castigand Super Bowl-ul din 2000, pentru ca mai apoi sa conduca modesta Arizona Cardinals, spre finala din 2009. Uimitor, nu?

Sau ce ziceti de Tom Brady? Care a fost draftat foarte tarziu si a avut imensa sansa de a se face cunoscut „by mistake” cand Drew Bledsoe, marele star al echipei, s-a accidentat grav ?

Ei bine, aceasta sansa, l-a transformat peste noapte pe Brady, in probabil cel mai mare jucator de fotbal american din istorie. Pe scurt, fotbalul american iti permite sa visezi si, mai ales, sa-ti indeplinesti visele. Iar NFL-ul este plin de povesti cu Cenusareasa.

Paritatea Ligii Americane

Oamenii iubesc fotbalul american pentru ca echipele din cel mai important campionat din lume sunt mult mai bine organizate, cand e vorba de finante. Michael Fitzgerald de la Bleacher Report explica: „Nicio echipa din Statele Unite nu detine suprematia din punct de vedere financiar. Devine aproape imposibil ca an de an o echipa sa ramana in top. Desigur, exista cazuri izolate, dar acest lucru se intampla rar, in special atunci cand o echipa are o generatie fantastica de jucatori.”

Partitatea salariala din NFL face ca jocurile si lupta pentru suprematie sa fie mai echilibrata decat in alte sporturi. Iar ea se extinde si la nivelul veniturilor din publicitate, ceea ce inseamna inca o data ca nu exista o singura echipa care detine puterea absoluta in materie de finante. Concurenta este foarte sanatoasa si atrage, pentru ca echilibrul pare sa fie total.

Entuziasmul

Fotbalul american este foarte spectaculos si foarte, foarte interesant de privit. Jucatorii sunt atleti desavarsiti, indiferent de inaltimea sau greutatea lor. Ei se misca foarte repede, contactele sunt dure, dar spectaculoase, iar abilitatile native si cele deprinse pe parcurs de catre fotbalisti, fac diferenta si totodata atrag neconditionat ochiul privitorului. Fotbalul american combina practic mai multe sporturi: loviturile din sporturile de contact precum boxul, precizia din baschet, spiritul de echipa din baseball, loviturile bine plasate de picior din fotbal, incercarile din rugby si asa mai departe.

Emotia si entuziasmul pe care le transmite fotbalul american par sa fie unice, iar fanii sunt extrem de incantati sa urmeasca putinele meciuri jucate pe an, in grupul lor de prieteni.

Pariurile

Popularitatea fotbalului american nu mai poate fi pusa in prezent la indoiala. Interesant este ca exista destui iubitori ai acestui sport care privesc toate meciurile dintr-un sezon, pentru ca pariaza intens pe ele.

Abundenta de informatii dinspre echipele din fotbal american, numeroasele predictii care se fac de catre tot felul de specialisti in materie, diversele oportunitati de a castiga sume frumoase de bani pariind pe prestatiile individuale ale unui fotbalist, sau ale unei echipe, fac din fotbalul american un sport foarte foarte atractiv si pentru pariori.

Super Bowl-ul

Ei bine, da! E ultimul pe lista noastra, dar de fapt, cred ca este cel mai important.

  • Finala din NBA se joaca dupa sistemul „cel mai bun din sapte meciuri”.
  • Finala de la hochei (NHL), celebra Stanley Cup, se joaca dupa acelasi sistem.
  • La baseball (NBL) de asemenea se aplica acelasi sistem.

Super Bowl-ul, cel care decide campioana dintr-un sezon in NFL este un singur meci. Este genul de meci care defineste exact termenul „no tomorrow” pentru sportivi si fani deopotriva.

Pentru americani, Super Bowl-ul a devenit sarbatoare nationala. Nimeni nu munceste in acea zi, peste doua – trei saptamani de discutii si analize il anticipeaza, producatorii de publicitate se pregatesc tot anul pentru a plati 4-5 milioane de dolari pentru un spot de 30 de secunde in ziua marelui meci, show-ul de la pauza finalei este monumental, iar americanii, s-a demonstrat ca reusesc sa consume in Super Sunday, mai multa mancare decat la orice alta sarbatoare.

In plus, Super Bowl-ul dintre Packers si Steeler a atras spre exemplu, nu mai putin de 111 milioane de telespectatori doar in America. Cine ar putea concura oare cu asta?

No Replies to "5 motive pentru care Fotbalul American este atat de popular"


    Got something to say?

    Some html is OK